Návody & recepty


Zelí s křenem Zelí s křenem

Bez místa určení
  • Datum vytvoření: 03-10-21

Nakrájet 5 kg zelí a 1/2 kg cibule přidat 1 balíček DEKA, 40 dkg pískového cukru, 3/4 l octa a 2 hořč.sklenky oleje Smícháme všechno dohromady. Když zelí pustí šťávu přidat 2 hořč.sklenky nastrouhaného křenu. Rychle zamícháme a hned plníme. Natlačíme…

Nakrájet 5 kg zelí a 1/2 kg…

Číst více

Pohankový chléb s ořechy (bez mouky) Pohankový chléb s ořechy (bez…

Bez místa určení
  • Datum vytvoření: 09-10-21

Suroviny: 300 g  -  pohanka lámanka 100 g  -  slunečnice 100 g  -  lněné semínko - umlít 50 g    -  vlašské ořech  - nasekat 20 g    -  psylium 50 g    -  chia semínka 1 čajová lžička medu (i méně nebo nemusí být) 1 polévková lžíce soli (himálajská nebo…

Suroviny: 300 g  -  pohanka…

Číst více

Řez růží Řez růží

Bez místa určení
  • Datum vytvoření: 15-10-21

Růže - řez růží Řez růží podle skupin Velkokvěté růže na záhonech řežeme tak, že jim ponecháváme asi 3 až 6 oček. Řídíme se tloušťkou výhonů, slabé výhony zkracujeme více, silné méně. Také když chceme z keře získat květy k řezu do vázy, volíme řez…

Růže - řez růží Řez růží…

Číst více

Růže - kalendář prací na zahradě Růže - kalendář prací na…

Bez místa určení
  • Datum vytvoření: 15-10-21

Leden   V prvním zimním měsíci máme na zahradě a také při pěstováná růží velmi málo práce. V některých letech, kdy začíná zima pozdě, a protože růže přihrnujeme až bezprostředně před zámrazem, se stává, že růže přihrnujeme a zakrýváme až začátkem ledna.…

Leden   V prvním zimním…

Číst více

fermentovaný zázvor z Taiwanu fermentovaný zázvor z Taiwanu

Bez místa určení
  • Datum vytvoření: 05-02-23

Yan-jiangis  tradiční fermentovaný zázvor z Taiwanu Připravuje se s a nebo bez přidání nakládaných švestek. Zázvor se po omytí nakrájí a promísí se solí a poté uloží na 2-6 hod do vrstev v nádobě.Po slití vylouhované vody se promísí s cukrem a …

Yan-jiangis  tradiční …

Číst více

Kvašená jablka Kvašená jablka

Bez místa určení
  • Datum vytvoření: 05-02-23

kvašená jablka Kdysi se jablka v Rusku nechávala kvasit ve velkých dubových sudech nebo kádích, povětšinou umístěných někde na půdě. Do sudů s jablky se do nálevu přidali listy třešně, černého rybízu nebo dubu. Z koření to byl estragon, anýz a…

kvašená jablka Kdysi se jablka…

Číst více

Italský recept na nakládané houby Italský recept na nakládané…

Bez místa určení
  • Datum vytvoření: 05-02-23

Italský recept na nakládané houby. 1 kg čerstvých pevných mladších hříbků nebo holubinek, václavek či pravých ryzců, 3 l vody, 3 dcl bílého vinného octa, 30 g soli, 4 větvičky rozmarýnu, 2 větvičky tymiánu, nebo oregana, 6 hřebíčků, 6 bobkových listů, 10…

Italský recept na nakládané…

Číst více

Stoletá vejce Stoletá vejce

Bez místa určení
  • Datum vytvoření: 05-02-23

Stoletá vejce Tradiční postup Do  silného odvaru černého čaje rozmícháte 3.2kg vápna,4kg soli a 3.2kg dubového popela.Vytvořenou pastou pokryjeme vejce a posypeme silnou vrstvou otrub.Poté je uložíme na cca 5 měsíců na chladném místě. Moderní rychlá…

Stoletá vejce Tradiční postup…

Číst více

Kvašená červená řepa Kvašená červená řepa

Bez místa určení
  • Datum vytvoření: 05-02-23

Kvašená červená řepa 5 kg červené řepy, 40 g soli na litr vody, 2 cibule, voda, lžíce hořčičných semínek, půl lžíce kmínu, několik koleček černé ředkve, příležitostně fenykl. Červenou řepu očistíme, nakrájíme na kolečka nebo silnější proužky a promícháme…

Kvašená červená řepa 5 kg…

Číst více

Kvas z červené řepy Kvas z červené řepy

Bez místa určení
  • Datum vytvoření: 05-02-23

Свекольный квас Suroviny     3 střední červené řepy,nakrájené nebo naplátkované     4 polévkové lžíce cukru     2 litry pramenité nebo převařené vody     kousky kůrky ze žitného chleba Postup     Nakrájenou řepu dejte do větší nádoby a promíchejte s…

Свекольный квас Suroviny    …

Číst více