Kissiel
Původní recept z Krakowského kodexu z r.1394
vsypejte ječnou mouku do hluboké mísy a zalijte 0.5l vařící vody. Důkladně zamíchejte aby nezůstaly kousky. Po zchladnutí vmíchejte kvasnice a husté pivo. Přikryjte a nechejte na teplém místě/pro…
Kvašený ovesný rosol Kisel
2 hrnky ovesných vloček nebo ovesné mouky, špetka soli, lžička sladěnky, chlebová kůrka.
Oves zalijeme studenou vodou tak, aby nad jeho horní vrstvou byl ještě jednou tolik vody, a necháme stát 24 hodin. Ke vzniklému ovesnému…
tradiční квас/zakwas
Postup
den předem (nejlépe připravit na noc)
Opražit kousek žitného chleba.Převařit v konvici vodu,odstavit přidat opražený chléb a nechat přes noc
následující den
Přecedit tekutinu a zbavit ji všech zbytků chleba. Dát do…
Slané lassi s mátou
Budete potřebovat: 2,5 šálku jogurtu, 1 šálek vody, 1 lžičku černé soli nebo obyčejné soli, 1,5 lžičky praženého mletého římského kmínu a 6 až 7 lístků máty.
Postup: Jogurt dejte do misky a dochuťte solí a praženým kmínem. Pomocí…
Свекольный квас
Suroviny
3 střední červené řepy,nakrájené nebo naplátkované
4 polévkové lžíce cukru
2 litry pramenité nebo převařené vody
kousky kůrky ze žitného chleba
Postup
Nakrájenou řepu dejte do větší nádoby a promíchejte s…
Kvašená červená řepa
5 kg červené řepy, 40 g soli na litr vody, 2 cibule, voda, lžíce hořčičných semínek, půl lžíce kmínu, několik koleček černé ředkve, příležitostně fenykl.
Červenou řepu očistíme, nakrájíme na kolečka nebo silnější proužky a promícháme…
Stoletá vejce
Tradiční postup
Do silného odvaru černého čaje rozmícháte 3.2kg vápna,4kg soli a 3.2kg dubového popela.Vytvořenou pastou pokryjeme vejce a posypeme silnou vrstvou otrub.Poté je uložíme na cca 5 měsíců na chladném místě.
Moderní rychlá…
Italský recept na nakládané houby.
1 kg čerstvých pevných mladších hříbků nebo holubinek, václavek či pravých ryzců, 3 l vody, 3 dcl bílého vinného octa, 30 g soli, 4 větvičky rozmarýnu, 2 větvičky tymiánu, nebo oregana, 6 hřebíčků, 6 bobkových listů, 10…
kvašená jablka
Kdysi se jablka v Rusku nechávala kvasit ve velkých dubových sudech nebo kádích, povětšinou umístěných někde na půdě. Do sudů s jablky se do nálevu přidali listy třešně, černého rybízu nebo dubu. Z koření to byl estragon, anýz a…
Yan-jiangis
tradiční fermentovaný zázvor z Taiwanu
Připravuje se s a nebo bez přidání nakládaných švestek.
Zázvor se po omytí nakrájí a promísí se solí a poté uloží na 2-6 hod do vrstev v nádobě.Po slití vylouhované vody se promísí s cukrem a …
Suroviny:
300 g - pohanka lámanka
100 g - slunečnice
100 g - lněné semínko - umlít
50 g - vlašské ořech - nasekat
20 g - psylium
50 g - chia semínka
1 čajová lžička medu (i méně nebo nemusí být)
1 polévková lžíce soli (himálajská nebo…
Nakrájet 5 kg zelí a 1/2 kg cibule
přidat 1 balíček DEKA, 40 dkg pískového cukru, 3/4 l octa a 2 hořč.sklenky oleje
Smícháme všechno dohromady. Když zelí pustí šťávu přidat 2 hořč.sklenky nastrouhaného křenu.
Rychle zamícháme a hned plníme. Natlačíme…